• BOVAG Gecertificeerd
  • Verkoop, verhuur & onderhoud
  • Vakkundig en persoonlijk advies
  • Uw winkelwagen is leeg
menu

Welk trekgewicht met rijbewijs B en BE

Er bestaan veel vragen over wat u mag trekken met een rijbewijs B en wanneer u een rijbewijs BE nodig heeft en welk soort rijbewijs u nodig heeft. Hieronder leggen wij dat voor u uit.

trekgewicht rijbewijs b

Trekgewicht met rijbewijs B

Hieronder geven wij twee voorbeelden. Het eerste voorbeeld is een gewicht tot 750 kg van de aanhangwagen of caravan en het tweede voorbeeld is het gewicht hoger dan 750 kg.

✔ Aanhangwagen en caravan tot 750 kg

Rijbewijs B is altijd voldoende indien de aanhangwagen of caravan met belading ( dus inclusief laadvermogen ) niet meer weegt dan 750 kg. Deze aanhangwagens en caravans hebben geen eigen kentekenplaat, maar rijden met een witte kentekenplaat met daarop het kentekennummer van de auto. In bovenstaand geval mag u dus elke aanhangwagen en caravan trekken met een B rijbewijs, ook als de totale massa van de hele combinatie boven de 3500 kg uitkomt.


✔ Aanhangwagen en caravan zwaarder dan 750 kg

Is de aanhangwagen of caravan zwaarder dan 750 kg dan hebben die een gele kentekenplaat met een eigen kentekennummer nodig. Nu is ook nog steeds rijbewijs B voldoende zolang het totaal gewicht van de auto samen met de aanhangwagen of caravan niet meer weegt dan 3500 kg. Dus, het gaat alleen om de toegestane maximaal massa's van de auto en de aanhangwagen / caravan zoals die op de kentekencard bij F.2 staan en bij de RDW geregistreerd zijn. Is dit totaal onder de 3500 kg, dan is rijbewijs B voldoende!

 

Onvoldoende trekgewicht van de auto

In onderstaand geven wij een voorbeeld wat niet mag.
Bij F.2 op het kentekenbewijs van de auto staat Toegestane max. massa 1285 kg.

Voorbeeld kenteken auto

Bij F.2 op het kentekenbewijs van de aanhangwagen staat Toegestane max. massa 1600 kg.

Voorbeeld kenteken aanhangwagen

In bovenstaand geval is de trekkracht van de auto niet voldoende dus mag u hiermee niet rijden. De auto is 1285 kg en de aanhangwagen is 1600 kg. De auto is lichter dan de aanhangwagen.

 

Wanneer rijbewijs B onvoldoende

Is de aanhangwagen of caravan en de auto niet beladen en het gewicht van beide is hoger dan 3500 kg dan is rijbewijs B niet voldoende. In ons voorbeeld staat op het kentekenbewijs van de auto bij F.2 Toegestane max. massa 2280 kg.

Voorbeeld kentekenbewijs auto
Voorbeeld kentekenbewijs auto.

Bij het kentekenbewijs van de aanhangwagen staat bij F.2 Toegestane max. massa 1600 kg.

Voorbeeld kenteken aanhangwagen
Voorbeeld kentekenbewijs aanhangwagen.

 

Bij bovenstaand voorbeeld is het gewicht van de auto 2280 kg en het gewicht van de aanhangwagen is 1600 kg. Dit opgeteld komt samen uit op een gewicht van 3880 kg. In dit geval is rijbewijs B niet voldoende. Nu moet u in het bezit zijn van rijbewijs BE. Bent u nu van plan om wel met rijbewijs B te gaan rijden dan riskeert u niet alleen een boete maar u mag ook niet verder rijden. Veroorzaakt u schade? Dan kan de verzekering zeker 'moeilijk' doen.

 

Wanneer rijbewijs BE nodig

Heeft de aanhangwagen of caravan een eigen kentekennummer en is totaal toegestane massa van de combinatie samen meer dan 3500 kg, dan heeft u een BE rijbewijs nodig.

Let op: Voor combinaties die meer mogen wegen dan 3500 kg maar niet meer dan 4250 kg dan is in Europa een nieuw rijbewijscategorie ingevoerd: het rijbewijs B+ met code 96. Maar in Nederland is het examen voor dit rijbewijs gelijk aan het B E-rijbewijs waardoor dit niet veel wordt uitgegeven.

Tabel rijbewijs b of e

Kenteken laten aanpassen

In sommige gevallen is het mogelijk om door een kleine aanpassing op het kentekenbewijs toch met een B rijbewijs te rijden. U kunt de toegestane maximale massa, F.2 op de kentekenbewijs, ( van de auto en/of aanhangwagen / caravan ) via het RDW laten verlagen tot een waarde lager dan de technische maximaal massa, F.1, om bijvoorbeeld onder een totaal massa van 3500 kg te blijven.

 

We hebben twee officiële documenten van de BOVAG die we graag met u willen delen. U kunt ze hieronder downloaden: